Voorbereiden op assessments

Succesvol voorbereiden op assessments en de testen doorkomen

Voorbereiden op assessments? Voor jouw voorbereiding geldt: er is geen ‘one best way’. Het hangt er van af wat voor type jij bent. Ben jij iemand die vooraf graag weet wat hem te wachten staat, of bloei jij juist op in spannende, onbekende situaties?

Een aantal praktische zaken (en algemene zaken met betrekking tot persoonlijkheidsanalyses) is voor iedereen aan te raden. Deze vind je hieronder.

Jouw voorbereiding

Voorbereiden op Assessments: de stappen

Voorbereiden op assessments? Zorg dat je goed uitgerust naar het assessment gaat en stel je open en onbevangen op. Probeer een krampachtig gevoel te vermijden, door je te veel voor te bereiden en ´verhalen´ van anderen. Het is jouw dag: je krijgt de kans om te laten zien wat je kan. Niet meer, maar ook niet minder.
Zorg voor een goede nachtrust, kleed je representatief en bereid je alvast voorop de reis, zodat je niet onnodig in de file staat.

Jouw CV en loopbaan

Het interview tijdens het assessment kan deels een herhaling zijn van het sollicitatiegesprek. Psychologen gebruiken jouw loopbaangegevens om een beeld te krijgen van jouw persoonlijkheid en ambities, daarbij gaat het om de grote lijn en niet om de details.

Lees een voorbereidingsboek

Het voorbereiden van een assessment kunt je beter niet laten aankomen op de avond ervoor. Als je een of twee weken van te voren weet dat jouw een assessment gaat doen, is het lezen van een boek over dit onderwerp aan te bevelen.

Voorbereiden op Assessments

Voorbereiden op assessments is het halve werk. Zorg dat je weet wat je mag verwachten van het assessment. Welke verschillende onderdelen zijn er? Hierbij kun je denken aan: persoonlijkheidstesten, capaciteitstesten, rollenspelen en een gesprek met de adviseur. Oefen 1 of 2testen op de site of uit een boekje. Zo krijg je alvast een idee van de testen. Bedenk wat jouw sterke en zwakke punten zijn, en sta er even bij stil. Dan heb je je goed voorbereid en kunt u het assessment met een gerust hart in gaan.

Het assessment

Een goede voorbereiding begint met een positieve instelling en lichamelijke fitheid. Op zo´n dag wordt namelijk ook jouw energie en doorzettingsvermogen getest.

Haal eruit wat ervoor je in zit

Pak jouw kansen: haal eruit wat erin zit. Het assessment kan je beter inzichtgeven in jouw mogelijkheden en onmogelijkheden. Jouw adviseur kan je nuttige inzichten en tips verschaffen om jezelf te ontwikkelen. Vraag de adviseur naar zijn/haar bevindingen en advies.

Instructies zijn erg belangrijk 

Voorafgaand aan elke test krijg je een instructie. Dit kan schriftelijk zijn of mondeling. Mocht je de bedoeling van de test niet geheel duidelijk zijn, vraagde testzaalassistente dan om extra uitleg. Pas wanneer je de instructies goed begrijpt, kun je jezelf van je beste kant laten zien.
Begrijp je de bedoeling van de test niet helemaal. Stel jouw vraag aan jouwcontactpersoon. Het is geen minpuntje als je iets niet direct begrijpt. Het zou veel erger zijn als je een test verknalt, omdat je het niet geheel begrepen heeft. Je wil jezelf van de beste kant laten zien. En dat kan alleen als je begrijpt wat er van je verlangd wordt.

Zacht op de relatie, hard op de inhoud

Vriendelijkheid is het sterkste wapen van deze strijd. Het snel vertonen van dominante onvriendelijkheid is een grote valkuil. Té aardig willen zijn is dat ook. Dus: zacht op de relatie en hard op de inhoud.

Wees eerlijk

Geeft niet alleen sociaal wenselijke antwoorden, maar wees eerlijk. Het gaat tenslotte om jou en hoe je in een bepaalde situatie functioneert. Een eerlijkantwoord brengt je verder.

Wees gewoon jezelf

Klop jezelf niet te veel op, zoals je dat misschien gewend bent te doen in een sollicitatiegesprek. Het is belangrijk om een eerlijk beeld van jezelf te laten zien. Alleen dan heb je werkelijk wat aan de adviezen van de adviseur.

Persoonlijkheidstesten: Ga op jouw eerste indruk af

Bij het invullen van persoonlijkheidsvragenlijsten gaat het voornamelijk om jouw eerste indruk. Probeer niet te lang na te denken over een keuze. Jouw eerste indruk is meestal de beste. Verspil geen tijd met het ontdekken van een logica in de vragen of het streven naar consistentie in jouw antwoorden. De vragen lijken soms op elkaar maar verschillen terdege. Dus vertrouw op jouw eerste indruk.

Waarom intelligentietests? Ik heb toch diploma’s

Je zult wel denken dat het nutteloos is om intelligentietests te doen, omdat uw intelligentieniveau uit jouw behaalde diploma´s blijkt. Om het populair te zeggen gaat het er niet alleen om te kijken hoe slim je bent, maar ook hóe je slim bent. Wat zijn de sterke punten in iemands aanleg. Is iemand meer theoretisch of praktisch, logisch dan wel intuïtief denkend, meer verbaal of meer exact, hoe creatief en origineel zijn de oplossingen etc.

Waarom toch altijd die rekensommetjes

Je kunt niet meer hoofdrekenen door het gebruik van de rekenmachine. De numerieke aanlegtests meten getalbegrip en vormen een belangrijk onderdeel van intellectuele capaciteiten. De opgaven zijn zodanig, dat ze zonder rekenmachinekunnen worden gedaan en bij de verwerking van de resultaten, de zogeheten normering, wordt rekening gehouden met het feit dat iedereen tegenwoordig machinaal rekent.

Allemaal dezelfde vragen

Je krijgt tijdens het assessment meerdere persoonlijkheidsvragenlijsten. Deze lijsten bestaan uit stellingen, waar je jouw mening over moet geven. Je moet kiezen tussen de meerkeuzeantwoorden. Soms krijg je de indruk dat je meerdere keren dezelfde vragen beantwoordt. Dat is niet zo. De vragen zijn altijd weeranders of de antwoorden zijn anders. Je kunt het beste op jouw intuïtie afgaan. Jouw eerste indruk is meestal de beste!

Gebruik het assessment als een leermoment

De adviseur, die jouw assessment heeft afgenomen en jouw rapport heeft geschreven, heeft zich nauwkeurig in je verdiept. Stel je je open op en probeer te leren van het beeld dat de adviseur van jouw heeft gekregen op basis van het interview, de testen en andere opdrachten. Vraag hem/haar naar verbeter punten en hoe je kunt werken aan jouw zwakke punten. Of vraag hoe je beter gebruik kunt maken van jouw sterke punten.
Heb je slecht gepresteerd op 1 onderdeel? Geen probleem! Het gaat om het geheel. Dus denk niet dat je een negatief eindadvies krijgt omdat je één onderdeel minder goed hebt gemaakt. Probeer je daarom niet te veel te laten beïnvloeden door een slecht gevoel over één onderdeel.

Dezelfde testen als jouw collega, maar een andere functie

Tijdens jouw assessment kunt je dezelfde testen krijgen als een collega, die voor een hele andere functie wordt getest. Elke assessmentoefening kent verschillende scenario’s. Zo kan de zwaarte van de oefening worden aangepast aan het niveau, kan de nadruk worden gelegd op bepaalde competenties en soms weer op andere competenties. Dezelfde oefeningen zijn dus voor meerdere doeleinden(die vooraf bepaald zijn) in te zetten.

Laat je niet ´gek maken´ door de tijdsdruk op testen

Probeer de testen met tijdsdruk zo goed mogelijk te maken en probeer zo ver mogelijk te komen. Laat je niet door de tijdsdruk van de wijs brengen. Je scoort beter op de testen als je zo goed mogelijk beantwoordt en zo ver mogelijk bent gekomen. Het is dus niet de bedoeling dat je de testen afraffelt om binnen de tijd klaar te zijn.

Tot slot

Maak gebruik van de terugkoppeling

In de terugkoppeling van het assessment met jouw adviseur kun je veel bruikbare informatie krijgen. Vraag om een toelichting op het rapport en wat voor tips en adviezen de adviseur verder nog voor je heeft.

Bekijk ook onze gratis assessments voor talenten. Onze assessments gaan in op jouw Passie, Interesses, Talenten en Ambities.