Soorten assessments

Verschillende soorten assessments en testen bij sollicitatieprocedures

Bij ErasmusTalent willen we graag enkele soorten assessments en testen met je delen die vaak worden ingezet tijdens sollicitatieprocedures. Deze kunnen je helpen om een beter inzicht te krijgen in jezelf en jouw vaardigheden. Hieronder vind je een aantal veelvoorkomende assessments en testen:

Soorten assessments en testen

  1. Persoonlijkheidstesten: Deze omvatten vaak de Big Five en de Myers-Briggs Type Indicator (MBTI) en kunnen je helpen om jouw persoonlijkheidstrekken te begrijpen.
  2. Testen voor persoonlijke waardenoriëntatie: Deze testen stellen je in staat om jouw kernwaarden te ontdekken en te begrijpen wat voor jou belangrijk is. Tip 1
  3. Competentietesten: Hierbij wordt gekeken naar jouw kennis en vaardigheden. Veelgebruikte testen zijn bijvoorbeeld de Talenten Analyse® (TMA) en specifieke competentietesten.
  4. Emotionele Intelligentie Testen: Deze testen meten jouw vermogen om emoties te begrijpen, te beheren en ermee om te gaan.
  5. Motivatietesten: Deze testen helpen om jouw intrinsieke en extrinsieke motivatiefactoren te identificeren, zoals prestatiemotivatie en carrière-ankers
  6. Houding/Attitude/Presentatie: Hierbij wordt gelet op aspecten zoals lichaamstaal en presentatievaardigheden.
  7. Gedrag en functioneren: De Roos van Leary  is een populair instrument voor het beoordelen van gedrag en functioneren.
  8. Samenwerkingsstijl en teamrollen: Het Belbin-model wordt vaak gebruikt om samenwerkingsstijlen en teamrollen in kaart te brengen.
  9. Leiderschapsstijl: Hierbij wordt gekeken naar jouw voorkeursstijl van leiderschap.
  10. Energie en vitaliteit: Deze testen meten jouw energieniveau en hoe je je over het algemeen voelt.

Naast deze assessments en testen is het ook belangrijk om jouw netwerk en referenties te beoordelen. De omvang van je netwerk, zowel offline als online op social media, kan van invloed zijn op je sollicitatie.

Bij ErasmusTalent kunnen we je verder begeleiden en adviseren bij het begrijpen en benutten van de resultaten van deze assessments en testen.