Terug naar Blog

Hogere rente op de studieleningen: ‘truc’ om lage studierente vast te zetten.

19-12-2022

Vanaf januari 2023 gaat de rente op studieleningen omhoog. Voor het eerst in jaren zal de rente hoger zijn dan 0%. Met de “rentetruc” proberen studenten een lager rentepercentage te krijgen voor een gedeelte van hun studieschuld. In deze blog beschrijven we de ’truc’ en de eventuele gevolgen hiervan.

Afgelopen oktober maakte DUO bekend dat hbo- en wo-studenten rente gaan betalen over hun studieschuld. Vanaf januari 2023 gaat de rente op studieleningen omhoog. Voor het eerst in jaren zal de rente hoger zijn dan 0%. Studenten die onder het nieuwe leenstelsel vallen, krijgen dan te maken met een rentepercentage van 0,46% op hun studielening. DUO stelt hierbij het rentepercentage voor vijf jaar vast.  

Vanuit de overheid werden studieleningen in de beginfase juist aangemoedigd; studenten wisten toen nog niet dat de rente verhoogd kon worden. Studenten krijgen een tegemoetkoming van 1.400 euro, maar als de rente blijft stijgen, ben je dat snel kwijt. In deze blog bespreken we wie er waarschijnlijk meer moet gaan betalen en hoe je met een ’truc’ een lage studierente kunt vastzetten.

Wie gaat er meer rente betalen?

Of je te maken krijgt met het nieuwe rentepercentage is afhankelijk van de jaartallen waarin je studeert of hebt gestudeerd.

Studenten die momenteel studieleningen ontvangen, krijgen elk jaar een nieuw rentepercentage over hun studieschuld. Dus ook zij zullen komend jaar de hogere rente moeten betalen in plaats van 0%.  

Voor oud-studenten geldt iets anders. Het rentepercentage wordt steeds voor 5 jaar vastgesteld. Na afloop van deze rentevaste periode krijg je een nieuw rentepercentage. Dat rentepercentage geldt ook weer voor 5 jaar, aldus DUO. Na een periode van 5 jaar kan het tarief eventueel weer veranderen. Een deel van hen betaalt dus ook volgend jaar nog 0% rente over hun studieschuld.

Via de link kun je het rentepercentage dat voor jou geldt checken

Studentenlening-truc uitleg  

Als je in 2022 je lening stopzet, wordt de rente bepaald op basis van de rente van het volgende jaar (2023). De komende 5 jaar, dus 2023, 2024, 2025, 2026 en 2027, betaal je dan 0,46% rente over de lening die je op 31 december 2022 had. In 2028 wordt weer een nieuwe rente vastgesteld. Economen verwachten dat de kans groot is dat de rente nog verder zal stijgen, omdat de rente die de overheid betaalt op staatsleningen ook blijft stijgen.  

Als je in december stopt met lenen, staat je huidige rente (0,46%) vast. Als je een maand overslaat en in februari 2023 opnieuw een lening aanvraagt, ziet DUO dat als een nieuwe (tweede) lening. Je gaat dan pas een nieuwe mogelijk hogere rente betalen over je nieuwe lening.  

Wat moet je doen als je deze truc wilt gebruiken:

  • Als de rente daalt, kunnen studenten meer geld kwijt zijn door hun lening te splitsen. De rente kan echter niet lager zakken dan 0%, dus het risico is meer dan 0,46%. Het risico en het mogelijke voordeel hangen natuurlijk af van de hoogte van de schuld en hoe lang een student wil lenen.  
  • Als je naast je studielening een aanvullende beurs ontvangt, moet je die ook stopzetten. Je moet dus voor jezelf nagaan of dit financieel haalbaar is.  
  • Ook moet je uiterlijk 31 december 2022  je studentenreisproduct stopzetten bij een NS-kaartautomaat. Je kan dan niet meer reizen met je studenten-ov totdat je in februari je nieuwe lening start.  

Volgens DUO is stoppen en weer starten met lenen inderdaad mogelijk.  Maar de truc is ingewikkeld en niet zonder risico. Zo moet je bijvoorbeeld ook je studentenreisproduct een maand stopzetten. Sommige studenten geven dan misschien meer uit aan ov-uitgaven dan ze met de rentetruc besparen. Ook kost het tijd om weer een nieuwe lening aan te vragen. En is het onzeker of de rente in de volgende jaren daadwerkelijk zal stijgen.  

Bovendien hangt de mogelijke besparing af van de hoogte van de lening en de duur van de studie. Conclusie: Je kunt gebruik maken van de truc, maar wees je ervan bewust dat het een gok blijft.  

Nationale Studentenunie en FNV Young & United zijn een tijdje geleden een online petitie gestart om de renteverhoging tegen te houden. Wie van zich wil laten horen kan de petitie tekenen via de volgende link: https://www.nietmijnschuld.nl/petitie-stop-de-rente#/