Terug naar Blog

Een gezond evenwicht tussen werk en privé bij thuiswerken: hoe bereik ik dat?

21-03-2022

Een van de grootste voordelen van werken op afstand is de grotere flexibiliteit. Met de mogelijkheid om op afstand te werken, kunnen werknemers hiervan profiteren door thuis te werken en een flexibel schema te creëren om voor werk en persoonlijke verantwoordelijkheden te zorgen. Maar met deze flexibiliteit ontstaat soms verhoogde druk…

Als je op niet-traditionele uren werkt, of als je niet elke dag in contact bent met je collega’s, voel je misschien de druk om meer tijd online door te brengen en te werken dan je anders op kantoor zou doen. En als er geen collega’s zijn om je eraan te herinneren pauzes te nemen, te lunchen en het kantoor wellicht een keer wat vroeger te verlaten, kunnen thuiswerkers al gauw extra uren werken en niet zoveel vrije tijd hebben als ze anders zouden hebben.

Waarom is de balans tussen werk en privé zo belangrijk?

Een slechte balans tussen werk en privéleven heeft een negatief effect op de gezondheid en het geluk van werknemers. Ze raken meer gestrest en voelen zich minder in controle op het werk en in hun persoonlijke leven. Als je gelukkiger bent, ben je eerder gemotiveerd, productief en werk je beter.

Er zijn dus veel voordelen verbonden aan een goede balans tussen werk en privéleven. Dit geldt niet alleen voor thuiswerkers, maar ook voor freelancers, zzp’ers, hybride werkers en workaholics 😉

Hoe werk en privé in evenwicht te brengen

Het vinden van een balans tussen werk en privé heeft alles te maken met prioriteiten stellen. Planning, tijdbeheer, communicatiehulpmiddelen en productiviteitstechnieken helpen je jouw werkdag te beheren, zodat je de taken op jouw takenlijst sneller kunt voltooien.

Hier zijn enkele tips voor de balans tussen werk en privé voor een gezonde relatie tussen jouw professionele en persoonlijke leven:

1.Bereid je op dezelfde manier voor op jouw werk als wanneer je naar kantoor gaat

Als je thuis werkt, hoef je je ’s ochtends niet te haasten zoals wanneer je naar kantoor gaat voor je werk. Maar in plaats van de tijd die je normaal besteedt aan het reizen naar je werk te besteden aan een half uurtje extra snoozen, kun je je voorbereiden op de dag zoals je dat normaal ook zou doen. Douchen, koffie zetten, ontbijten, aankleden, enzovoort. Op die manier wordt je wakker en bereid je je mentaal voor om productief te zijn en hard te werken, zelfs als je niet aan je gebruikelijke bureau zit, en kom je minder in de verleiding om het rustig aan te doen door op de bank te gaan hangen of je halverwege de dag slaperig te voelen.

2. Werk in een ruimte die zich onderscheidt van de rest van jouw huis

Naast jezelf voorbereiden op een productieve werkdag vanuit huis, kun je jezelf ook voorbereiden op een productieve dag door de juiste werkruimte te kiezen.

Thuiswerken kan veel meer afleidend zijn dan werken vanuit kantoor. Allereerst ben je alleen, zonder collega’s in de buurt die je motiveren om productief en druk te blijven. Daarnaast biedt je huis je meer dingen te doen dan op kantoor. Als je bijvoorbeeld vanuit je bank werkt waar je normaal gesproken naar je favoriete serie kijkt, kun je halverwege de dag afgeleid worden. Werk in plaats daarvan vanuit een nette en opgeruimde ruimte in jouw huis die speciaal is bedoeld voor werk. Misschien is dat je thuiskantoor, een bureau of de gemeenschappelijke ruimte van je flatgebouw. Kies een plek waar je productief kunt werken en houd die ruimte vooral gescheiden van andere delen van jouw huis.

3. Eet een goede lunch

Op kantoor voel je je misschien meer verplicht om midden op de dag een lunchpauze van 30 minuten of een uur te nemen, maar als je thuis werkt, zijn er geen collega’s of cafetaria’s om je eraan te herinneren dat je dat moet doen. Door voor jezelf lunchtijd in te plannen, of je nu op kantoor werkt of thuis, kun je een goede pauze nemen om te eten en je energie op te laden voor de rest van de middag.

4. Gaan wandelen

Sta op en ga naar buiten! Al is het maar voor vijf minuten. Je kunt opstaan van je scherm, je uitrekken en een snelle dosis vitamine D opdoen. Maak een wandeling met je hond, loop een blokje om of bezoek je favoriete park tijdens je lunchpauze. Wat je ook kiest, je zult weer energie hebben en klaar zijn om de rest van je takenlijstje af te werken als je weer achter je bureau zit.

We hopen dat deze tips je helpen om een gevoel van balans tussen werk en privé te behouden, ongeacht waar je op afstand werkt.

ErasmusTalent

Voor andere interessante blogs met informatie,tips & tricks over het beroepsleven, kun je een kijkje nemen in op onze informatiebank.