Terug naar Blog

Welk beroep past het beste bij jouw leven?

14-02-2022

Misschien maak je je zorgen dat je geen antwoord (of zelfs maar een idee) hebt als mensen je vragen wat je wilt gaan doen als beroep, laat staan beslissen over een ideale carrière? Dat is volkomen normaal, maar hoe vind je je droombaan als je geen idee hebt wat je wilt gaan doen?

Als het om banen gaat, relateren we het vaak met het woordje ‘fit’. Fit wordt meestal gebruikt om te beschrijven hoe goed een kandidaat bij een bedrijf en de functie past. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is hoe een beroep in jouw leven past. Het succes van een baan wordt bepaald door beide factoren, dus als je weet waar je naar opzoek bent voordat je de arbeidsmarkt betreedt, dan kan je veel tijd en moeite besparen. Maar, hoe moet je dit aanpakken?; Het is makkelijker gezegd dan gedaan. Rekening houdend met factoren zoals je grootste motivatoren, hoeveel je wilt werken en hoe je jouw tijd buiten kantooruren doorbrengt, kunnen je tot ideeën brengen over welk soort functie het beste overweg komt met je levensstijl.

Hier wat tips voor het vinden van de perfect bij jouw passende baan:

1. Denk na over je ervaringen (indien van toepassing).

Voordat je kunt beslissen wat je wilt in een nieuwe baan, moet je weten wat je van je oude of huidige baan vindt. Bepaal wat voor jou werkt en waar je verandering wilt zien.

2. Zoek naar overlappingsgebieden.

Waar je goed in bent, wat bedrijven nodig hebben en wat je leuk vindt om te doen, kunnen allemaal verschillend zijn, maar het is van groot belang om overlap tussen de driepunten te zoeken. Zo bepaal je jouw beste carrière pad. In plaats van je te concentreren op functietitels, denk na over je interesses, hobby’s en vaardigheden, en zoek vervolgens uit hoe ze zich kunnen vertalen naar een specifieke baan (Forbes, 2022).

3. Bekijk het tegenovergestelde van je zwakheden.

Kijk naar het tegenovergestelde van iets dat je niet zo leuk vindt om te doen. Als organisatorisch vermogen niet een van je sterke punten is, ben je misschien beter geschikt voor een minder gestructureerde, misschien artistieke omgeving waar creativiteit voorrang heeft op organisatie. Als je je claustrofobisch voelt door op kantoor te werken, werk je misschien liever buitendeurs (TheLadders, 2022)

4. Doe wat beroepskeuzetesten.

Je hebt vroeger vast wat carrière-persoonlijkheidstesten gedaan om te bepalen wat je zou moeten worden als je opgegroeid bent. Ze kunnen nu wat kinderachtig lijken, maar de juiste beoordeling kan tot een zeer nuttig hulpmiddel leiden voor het bepalen van je carrière pad (Forbes, 2022).

5. Netwerken.

Of je nu actief op zoek bent naar een nieuwe baan of gewoon probeert uit te zoeken welk carrière pad je moet nemen, netwerken is een geweldige manier om meer inzicht te krijgen van de arbeidsmarkt. Hoe meer mensen u ontmoet, hoe meer u leert over de werkomgeving, de mensen en hoe zij van hun werk genieten (Forbes, 2022).

Het vinden van je droombaan is niet eenvoudig, en de weg die voor je ligt kan ontmoedigend zijn, maar dat betekent niet dat het niet de moeite waard is! Denk hier bij bijvoorbeeld aan hoeveel tijd je in de loop van jouw leven op je werk zultdoorbrengen.

Als je momenteel op zoek bent naar een baan in deze moeilijke tijden, neem dan zeker nog even een kijkje op onze website voor meer carrière-advies, zodat we je kunnen helpen bij het vinden van beroepen die bij je passen. Succes!