Terug naar Blog

Diversiteit & Inclusiviteit

20-12-2021

π——π—Άπ˜ƒπ—²π—Ώπ˜€π—Άπ˜π—²π—Άπ˜ 𝗲𝗻 π—Άπ—»π—°π—Ήπ˜‚π˜€π—Άπ˜ƒπ—Άπ˜π—²π—Άπ˜. Begrippen die ons niet onbekend zijn en die tegenwoordig steeds meer aandacht krijgen op de werkvloer. Steeds meer bedrijven zien het belang in van diversiteit binnen hun organisatie. De samenleving is meer divers geworden en dit wordt weerspiegeld op de werkplek.

Tegenwoordig kan je er niet meer om heen. Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer is iets waar elke organisatie aan zou moeten voldoen. Anno 2021 zijn er helaas nog steeds organisaties die bepaalde groepen uitsluiten. Er zijn talloze voorbeelden te benoemen over werving & selectie bureaus die opdrachten aannemen van partners die hun wensen uiten over het selecteren van bepaald personeel. Wat betekenen Diversiteit en Inclusiviteit voor starters? In deze blog leg ik het jou uit!

Wat is culturele diversiteit?

Werknemers met verschillende achtergronden zorgen voor culturele en etnische diversiteit op de werkplek. Culturele diversiteit is dus een mix tussen werknemers die oorspronkelijk uit Nederland komen en werknemers met een andere etnische achtergrond en/of moedertaal en cultuur.

‍
Waarom is culturele diversiteit op de werkvloer belangrijk?

Volgens een door de Rijksoverheid gepubliceerde studie in het kader van gelijke kansen en gelijke behandeling op de werkplek presteren bedrijven beter als hun personeel een gemengde culturele achtergrond heeft. Dit impliceert dat leidinggevenden op de werkvloer goed moeten kunnen omgaan met een mix van deze achtergronden. Volgens de Rijksoverheid zijn de volgende effecten waargenomen in bedrijven met culturele verschillen op de werkvloer

  • Hebben vaak een hogere omzet
  • Hebben betere overlevingskansen  
  • Zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op. Dit komt omdat medewerkers verschillende gezichtspunten hebben.  
  • Maken beter gebruik van de arbeidsmarkt omdat ze meer talent werven
  • Hebben meer tevreden en loyale medewerkers
  • Doen het beter op de markt, omdat ze beter weten wat er speelt onder diverse klantengroepen. Hierdoor kunnen zij sneller inspelen op ontwikkelingen in de markt.  
  • Krijgen een beter imago door culturele verschillen op de werkvloer.  

Wat betekent dit voor mij als starter?

Nieuw beleid staat in de lift; steeds meer organisaties richten zich op inclusiviteit en diversiteit.  Helaas constateert het CBS dat ondanks de krapte op de arbeidsmarkt nog steeds mensen worden geprofileerd op basis van onder een andere afkomst. Dankzij de komst van het nieuwe kabinet wil de overheid organisaties zwaar straffen die zich schuldig maken aan dit soort praktijken. Dit heeft als gevolg dat steeds meer organisaties inclusiviteit en diversiteit in hun beleid opnemen. Bekijk in jouw zoektocht naar een (starters)baan wat de missie en visie is van de organisatie. Vind jij het belangrijk dat een bedrijf inclusief is? Let hier dan op! Daarnaast de tip om dit ook uit te dragen, dit doe je bijvoorbeeld door je CV op een unieke manier te ontwerpen of door in jouw persoonlijk profiel aan te geven waar jij naar op zoek bent in een werkgever. Tips voor het schrijven van een persoonlijk profiel vind je hier. En een tip voor starters met bijvoorbeeld een migratie achtergrond is om diversiteit te zien als een kracht wat ons allen kan verbinden. Wees trots op wie je bent! Solliciteer ook bij organisaties die deze visie delen en benoem dit ook in jouw sollicitatiegesprek.

Voor internationale starters blijft het moeilijk om in Nederland een baan te vinden. Veel organisaties zijn (nog) niet flexibel genoeg om volledig in het Engels te communiceren. Mijn tip voor internationale studenten die in de toekomst een baan in Nederland willen vinden is dan ook om ook de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan; een taal heb je niet meteen onder de knie. Geef in je CV of motivatiebrief aan wat je huidige niveau is en vooral dat je bereid bent om de taal in de loop van de tijd te leren. Dit spreekt werkgevers aan en wekt vertrouwen op. Zo vergroot je in ieder geval je kansen op een topbaan!

Diversiteit en Inclusiviteit zijn zeer actuele onderwerpen. De regering begint nu aanstalten te maken om deze kwestie op te pakken. Wij kunnen zorgen voor bewustwording van diversiteit en inclusiviteit binnen onze eigen omgeving! Diversiteit is iets wat moet worden gezien als een kracht die ons allen verbindt!