Terug naar Blog

Hulp bij het vinden van een passende baan: De Elevator Pitch

29-02-2024

ErasmusTalent is een platform dat jou de hulp aanbiedt bij het vinden van een passende baan. Vandaag zullen we het hebben over de Elevator Pitch!

Stel je voor, je hebt een golden ticket om een ​​blijvende indruk te maken en je hebt slechts een minuut de tijd om dit te doen. Hoe ga jij dit acen? Gelukkig voor jou, bespreken we vandaag hoe je een geweldige elevator pitch kunt maken! 

De Elevator Pitch

Een elevatorpitch wordt gebruikt om super kort te beschrijven: 

  • Wie je bent. 
  • Wat jouw onderscheidt. 
  • Waar je naartoe wilt. 

Maar deze checklist kan iets complexer zijn dan het lijkt. Stel je jezelf simpel voor met je naam en leeftijd? Of zeg je: “Hallo, ik ben Sally.” En vertel je ze verder over je obsessie met mode en je 2 honden thuis? Of misschien wel al het bovenstaande? Hoe vat je relevante informatie samen in minder dan 1 minuut? 

ErasmusTalent helpt je niet alleen bij het vinden van je 1ste baan, vacature, stage of traineeship. Maar, we helpen getalenteerde mensen ook zichzelf te vinden.  

Het is belangrijk om te weten wat jouw talenten zijn. Oftewel jouw sterke punten en wat je daarmee wilt/kunt bereiken. Een elevator pitch helpt je daarbij – niet alleen zodat anderen snel kunnen zien of je geschikt bent voor welke kans dan ook, maar ook voor jezelf. 

Nu kan een elevator pitch zowel in netwerkomgevingen als bij sollicitatiegesprekken, zakelijke pitches en verkooppresentaties worden gebruikt.  

“Geef ons een korte introductie van jezelf.”  

Dit is een veel voorkomende uitspraak in deze omgevingen en als de uitspraak niet hardop wordt uitgesproken, wordt dit vrijwel verwacht.  

Een goede Elevator Pitch

Een GOEDE elevator pitch bevat de volgende factoren:  

1. Duidelijkheid– Vermijd technisch taalgebruik dat je publiek in hinder kan brengen.  

2.Kort en krachtig– Een goede elevator pitch duurt meestal tussen de 30 seconden en twee minuten, zodat je zeker belangrijke informatie overbrengt zonder de luisteraar te overweldigen.  

3. Authenticiteit– wees authentiek qua tekst en kom ook authentiek over als persoon. Jouw passie en zekerheid kunnen de impact van jouw pitch vergroten en zeker zorgen voor memorabiliteit.  

Dat zijn best goede tips voor een goede elevator pitch. Maar wat maakt het tot een geweldige elevator pitch?  

Wel, ten eerste. Tip #1  

Je pitch moet een duidelijk doel hebben. Is het jezelf op een professionele manier voorstellen voor netwerkdoeleinden, een zakelijk voorstel of is het een samenwerking?  

Tip #2 

Een sterke en boeiende opening die de aandacht trekt. Denk aan een vraag die tot nadenken stemt, of een overtuigende verklaring die verband houdt met jouw pitch. 

Tip #3 

De intro. Hou het simpel. Vermeld je naam, titel en een beknopte verklaring of slogan over je achtergrond of expertise. Vermeld alleen informatie die relevant is voor je pitch en stem je pitch af op de interesses en behoeften van de persoon met wie je praat! 

Tip #4 

Beschrijf de unieke waarde die je met je meebrengt en de belangrijkste voordelen ervan. En voeg een kort boeiend verhaal toe van een voorbeeld uit de praktijk. Zorg er altijd voor dat je onderzoek hebt gedaan naar de achtergrond van je doelgroep. Richt je op hun waarden en stem je ervaringen hierop af.  

Tip #5 

Wat ons eerste punt betreft, was het belangrijk dat je pitch een doel had. Een slotverklaring met een call to action is dus essentieel voor je elevator pitch om het doel van je pitch te bereiken. Wat wil je dat de luisteraar vervolgens doet? Een vergadering plannen of contactgegevens uitwisselen?  

En tenslotte.  

Heb vertrouwen in jezelf. You got this! 

Wil je alle ins en outs weten om een ​​spetterende elevator pitch voor te bereiden? Onze professionals staan ​​voor je klaar om jou te laten schitteren en jouw kansen op de arbeidsmarkt te vergroten! Klik hier.

ErasmusTalent is een platform dat jou de hulp aanbiedt bij het vinden van een passende baan.

hulp bij het vinden van een passende baan