Terug naar Blog

Tips voor het schrijven van een pakkende motivatiebrief

17-01-2022

Motivatie brieven schrijven kan soms pittig lastig zijn “wat moet ik schrijven?” “Wat willen ze eigenlijk van mij weten? ” In deze blog krijg je een aantal tips die je kunnen helpen bij het schrijven van een succesvolle motivatiebrief.

In deze blog vind je tips voor het schrijven van een perfecte motivatiebrief waarmee jij je volgende uitdaging binnenhaalt.

Deze tips kunnen ook nuttig zijn voor het sollicitatiegesprek zelf.

Laten we beginnen met de brief zelf. Wat is een motivatiebrief?

In bijna elke vacature wordt gevraagd om een cv en een begeleidende brief, vaak een motivatiebrief.

Een motivatiebrief is een document naast je CV waarin staatwaarom je de baan zou willen, en ook waarom je in aanmerking komt.

Werkgevers beslissen wie ze uitnodigen op basis van de cv’s en brieven die ze ontvangen.

De motivatiebrief is dus bedoeld om jezelf kort voor testellen. In de brief leg je uit waarom jij het meest geschikt bent voor desbetreffende functie. Je redeneert en toont interesse in een brief die niet te kort, maar ook zeker niet te lang is.

Tip 1:

Schrijf een motivatiebrief altijd, maar dan ook altijd vanaf nul. De reden daarvoor is dat elke baan net iets anders is dan de andere ook al solliciteer je vaak op soortgelijke functies. Deze kleine verschillen zullen je helpen de best mogelijke brief te schrijven. In feite pas je je motivatie aan de vacature aan, zodat ze overeenstemt met hun belangrijkste criteria en met de sleutelwoorden die in de vacature worden vermeld.

Op die manier vergroot je je kansen om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek. Zorg er dus voor dat je de belangrijkste punten uit de functie omschrijving opneemt in je motivatiebrief.  

Bijvoorbeeld:

Stel, je wilt solliciteren op een vacature in de Sales. Inde vacature staat dat ze iemand willen die sterk is in communicatie.

DO NOT:
“Ik ben communicatief vaardig” of “Ik ben sterk in communicatie”

DO:
“Ik werkte in een supermarkt. Daardoor praatte ik veel met klanten over producten. Verder werkte ik samen met mijn leidinggevenden en bespraken we hoe we het werk gingen verdelen.”

Tip 2:

Vertel waarom je deze functie verkoos boven andere vacatures. Wat sprak je het meest aan in deze vacature? Vertel in het kortwaarom deze baan jou aanspreekt en waar je raakvlakken ziet. Solliciteer je bijvoorbeeld naar een functie in marketing? En zit je boordevol goede ideeën over de social media van het bedrijf? Leg dan uit hoe jouw ervaring het bedrijf kan versterken. Gebruik relevante voorbeelden waarin je jezelf hebt bewezen als content creator. Of geef de situaties aan waarin je een out-of-the-box denker bleek te zijn.

Tip 3:

”Ik ben een teamplayer.” “Ik ben een harde werker, ik hebgeen 9 tot 5 mentaliteit”. Je raadt het misschien al, maar deze zinnen zijn behoorlijk cliché. Recruiters en werkgevers komen dit soort zinnen dagelijks tegen in CV’s en motivatiebrieven. De lezer kan niet op basis van 1 zin er vanuit gaan dat jij dit ook daadwerkelijk bent. Vermijd het gebruiken van clichézinnen. Wil jij toch in jouw sollicitatiebrief verwerken dat jij geen 9 tot 5mentaliteit hebt? Vertel dit dan aan de hand van een voorbeeld.

Tip 4:

Lay-out is erg belangrijk. Je wilt niet dat de lezer halverwege afhaakt. Zorg voor een inleiding met een korte aanhef waarin je uitlegt wie je bent, wat je achtergrond is en waar je interesses liggen. Waarom solliciteer je naar deze functie? Ben je op zoek naar een stage of een eerste baan? Vermeld dat in de inleiding.

Beschrijf vervolgens in een paar korte alinea’s waarom jijde perfecte kandidaat bent. Gebruik voorbeelden en trefwoorden uit de vacature tekst. Zorg dat alles in een logische volgorde staat.

Tip 5:

Pas op voor spelfouten. Spelfouten zorgen er ook voor dat de lezer afhaakt. De lezer zal denken dat je geen moeite hebt gedaan om de briefte schrijven en dus zal hij of zij eerder geneigd zijn om te stoppen met lezen. Om van de meeste spelfouten af te komen, kun je de brief door een grammer checkhalen. Let wel op dat deze vaak alleen de gemakkelijke fouten controleren. Het kan dus handig zijn om een vriend of familielid te vragen om de brief een keer na te lezen.

Tip 6:

Sluit de brief af door de werkgever te bedanken voor zijn tijd. Best aardig, vind je niet? Laat hierbij jouw up-to-date contactgegevens achter zodat jij gecontacteerd kan worden voor een vervolggesprek en wie weet heb jij je al verzekerd van een ticket naar je volgende baan!

Extra tip

Probeer van tevoren telefonisch contact op te nemen met de werkgever en stel interessante vragen over de functie. Op die manier kan je de antwoorden gebruiken voor je sollicitatiebrief. Bovendien, als de werkgever je brief leest, weet hij of zij dat jij degene bent die gemotiveerd was om te bellen. Vaak belt niemand van tevoren, dus als je belt heb je de overhand!

Tip voor internationale kandidaten die in Nederlandwillen werken.

Voor internationale kandidaten die zich in Nederland willen vestigen, is het vaak moeilijk om aan een baan te komen. Vaak zijn bedrijven nog grotendeels Nederlandstalig en is er minder ruimte voor kandidaten die de taal niet beheersen, puur omdat het een barrière vormt op de werkvloer.

Als je de taal nog niet hebt geleerd of bezig bent te leren, kun je dat het beste in de sollicitatiebrief zetten. Op die manier weet het bedrijf dat je bezig bent en gemotiveerd bent om te leren.

Dit waren de waardevolle tips van ErasmusTalent die je kunnen helpen bij het schrijven van een succesvolle motivatiebrief. Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben over het schrijven van een sollicitatiebrief of het solliciteren, bezoek dan onze site voor meer informatie en meld je aan voor een gesprek.

Team ErasmusTalent wenst jou veel succes met jouw zoektocht naar een baan!