Terug naar Blog

Hoe solliciteer je zonder passende werkervaring?

03-10-2022

Op dit moment heeft het zeker zin om te solliciteren naar een baan waar je misschien niet helemaal aan de eisen voldoet als het gaat om werkervaring. Er is een tekort in bijna alle beroepen. Werkgevers zijn een stuk minder kritisch als het gaat om werkervaring of kwalificaties. Veel bedrijven kijken naar wat je nog kunt leren bij de organisatie.

Een vacature die perfect bij je past! Alles klopt en je weet zeker dat je hier werkgeluk gaat vinden. Dan kom je bij de profieleisen en dan dringt het tot je door: je mist de vereiste werkervaring.

Een starter, een junior die gaat voor een hogere functie of wil juist een carrièreswitch maken? Het ontbreekt je aan de ervaringsjaren die duidelijk in de vacature staan vermeld. Maar wat nu? Dit is toch echt de perfecte baan voor jou. Ga je solliciteren of laat je deze baan aan je voorbijgaan?

Als je solliciteert terwijl je de gewenste werkervaring mist, moet je extra overtuigend zijn. In deze blog beschrijven we hoe je solliciteert zonder de gewenste werkervaring.

Hoe schrijf ik een motivatiebrief zonder passende werkervaring.

Een motivatiebrief schrijven zonder werkervaring klinkt inderdaad als een uitdaging.  Maar het is een kans om te laten zien dat gebrek aan werkervaring geen probleem hoeft te zijn.  

Je moet niet vergeten dat een motivatiebrief zonder ervaring niet bestaat. Je hebt misschien geen specifieke werkervaring, maar je hebt altijd andere ervaringen waarmee je kunt aantonen dat je over bepaalde kennis en vaardigheden beschikt. Denk goed na over hoe je ervaringen van lang geleden zo kunt verwoorden dat ze aansluiten in je motivatiebrief. Je kunt situaties uit je persoonlijke leven of studietijd gebruiken. Maak tijdens het schrijven van je sollicitatiebrief duidelijk dat jij de juiste kandidaat bent voor de baan.  Je kunt gewoon eerlijk zeggen dat je misschien nog niet de gevraagde ervaring hebt.  Laat weten dat je je verder wilt ontwikkelen op het gebied van de baan waarop je solliciteert. Focus naast je bereidheid om te leren ook op je persoonlijkheidskenmerken die perfect passen bij de baan en de motivatie van je sollicitatie; Waarom zou jij gelukkig worden van die baan.  

Interesse in het vakgebied hoort ook thuis in je motivatiebrief. Als je dit mooi kunt omschrijven, heb je waarschijnlijk een streepje voor op kandidaten die ‘gewoon’ op zoek zijn naar een nieuwe baan.

Solliciteren naar een baan zonder passende werkervaring omdat je net bent afgestudeerd.

Voor een startersfunctie is het belangrijkste dat je in je motivatiebrief laat zien dat je bereid bent om te leren. Solliciteer je naar een baan waar al iets meer ervaring wordt gevraagd? Dan is het nog belangrijker om naast je bereidheid om te leren ook je persoonlijke kwaliteiten te vermelden.

Solliciteren naar een baan zonder passende werkervaring omdat je je huidige baan niet leuk vindt.

Een werkgever begrijpt ook dat je niet zomaar op zoek bent naar een nieuwe baan. Tijdens je sollicitatie kun je best vermelden waar je ontevreden over bent in je huidige baan, maar benoem vervolgens ook waar je nu naar op zoek bent. Het kan immers een voordeel zijn als een negatieve ervaring je een duidelijk beeld heeft gegeven van wat je zoekt in een baan.

Wat moet ik doen als mij om referenties wordt gevraagd?

Je kunt gevraagd worden om een referentie. Als je net bent afgestudeerd, heb je natuurlijk niet veel keus. Misschien heb je een stagebedrijf dat een goed woordje voor je wil doen. Het maakt natuurlijk wel uit hoe die stage is verlopen en hoe lang het geleden is. Je zou ook een docent of begeleider van je afstudeerproject kunnen vragen om een referentie. Eventueel zou je ook de werkgever van je bijbaan kunnen benaderen. Inhoudelijk is het misschien niet zo relevant. Maar als je daar een positieve indruk hebt achtergelaten, kan het zeker interessant zijn voor een toekomstige werkgever.  

Mocht je niet meteen worden aangenomen. Bedenk dan dat je niet voor niets gesolliciteerd hebt. Je hebt dan meer sollicitatie-ervaring om mee te nemen naar de volgende sollicitaties! Bovendien kun je altijd om feedback vragen, zodat je er bij een volgende sollicitatie naar kunt handelen.  

Ben je er onderhand uit hoe je de perfecte sollicitatiebrief schrijft zonder relevante werkervaring? Bekijk dan alle vacatures op onze website!